Balbestendige luidsprekers en bediening in sporthal

Overdekte sportaccommodaties worden door veel verschillende huurders gebruikt. Indoor sportclubs, zoals volleybal- en handbalverenigingen, lagere- en middelbare scholen die de ruimte huren, maar ook buitensportverengingen, zoals voetbal en tennis, willen zo nu en dan ook wel eens binnen sporten. De taak aan installateurs uit onze branche om de geluidsinstallatie hier op af te stemmen.

Geluidsinstallaties bestaan niet alleen maar uit luidsprekers en versterkers. De bediening is een belangrijk onderdeel in de totale installatie. In accommodaties zoals sporthallen en gymzalen vereist dit een doordachte aanpak. Je kunt wel een bediening op de wand plaatsen, maar één keer een bal erop en hij is kapot. Bovendien is ook het gebruiksgemak belangrijk. Vanwege de vele verschillende huurders zonder enige vorm van technische kennis, moet de bediening zo ‘hufter-proof’ mogelijk zijn.

MVIE Audiovisuele Techniek uit Leerdam is gespecialiseerd in de aanleg van professionele geluidsinstallaties voor indoor en outdoor sportaccommodaties. Het bedrijf werkt vanuit een gespecialiseerde bouwgroep, bestaande uit een aannemer, elektrotechnisch installatiebedrijf en een projectinrichter. MVIE draagt zorg voor alle audiovisuele elementen bij de bouw van een nieuwe accommodatie.

Balbestendige bediening

Dankzij de focus op deze markt worden er simpele producten ontwikkeld die echt functioneel zijn. Zo heeft MVIE een heel eenvoudig balbestendig beugeltje gemaakt, die over de wandbedieningspanelen geschroefd kan worden. Op deze wijze wordt eenvoudig voorkomen dat er schade ontstaat aan deze panelen, doordat hier een bal op wordt geschoten. Dit is absoluut geen rocket-science, maar wel degelijke zeer effectief.

Balbestendige luidsprekers

Een andere peiler binnen de geluidsinstallatie zijn de luidsprekers voor het weergeven van muziek of omroep. Naast dat deze goed moeten klinken is het ook belangrijk dat deze op veilige wijze gemonteerd kunnen worden. Onze oosterburen hebben hiervoor een test ontwikkeld. Tijdens deze test wordt de beugel van de luidspreker getest met verschillende ballen. Een basketbal, een voetbal, handbal en tennisbal worden met kracht op de luidspreker afgevuurd.

Bovendien wordt de luidspreker op verschillende materialen bevestigd en wordt de test opnieuw gedaan. Nadat de luidspreker goed uit de test is gekomen, komt deze in aanmerking voor het DIN18032/3 normering. Middels een certificaat wordt deze test bekrachtigd en de normering toegekend. Steeds vaker zien we deze normering terugkomen in aanvragen en bestekken van nieuw te realiseren sportaccommodaties.

Voorbeeld van een balbestendig certificaat voor een luidspreker

Test Rapport MASK12 DIN18032-3 Certificaat

Balbestendigheid is in het verleden wel eens onderschat. Een recent voorbeeld is het incident waarbij een baby gewond is geraakt, die met haar moeder aan het zwemmen was. Onderzoek wees uit dat de roestvrijstalen bouten waaraan de luidspreker bevestigd was braken, waardoor de luidspreker is gevallen. Een situatie die niet direct iets met balbestendigheid te maken heeft, maar absoluut reden om scherp te zijn op de criteria waarmee installaties worden gerealiseerd. En nog meer reden om te kiezen voor een professionele partij om zaken mee te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis advies aanvragen

Of bel ons direct op 085-2500917.