Muziek op kantoor: Infographic over de productieve effecten

Luister je naar muziek op kantoor? En heb je jezelf ooit afgevraagd wat dit voor impact heeft op de productiviteit?

Onderstaande Infographic van WebpageFX verklaart de effecten van muziek op de productiviteit en geeft bovendien enkele tips over welke muziek je zou moeten afspelen om in de juiste ‘mood’ te komen en elke dag meer te bereiken.

Muziek op kantoor en in het bedrijfsleven

Als je op kantoor naar muziek luistert, dan ben je absoluut niet de enige. Maar liefst 61% van alle werknemers luistert naar muziek op het werk om energie en productiviteit te verbeteren. En het werkt!

Studies tonen aan dat 90% van de werknemers beter presteert bij het luisteren naar muziek, terwijl 88% van die werknemers ook nauwkeuriger werkt.

Ondernemers zijn het erover eens. 65% van hen denkt dat muziek hun werknemers productiever maakt. En liefst 40% van alle ondernemers denkt dat muziek zelfs de verkoop kan verhogen.

Muziek en het brein

Muziek stimuleert meerdere delen van het brein, waardoor je wellicht huilt als je naar een triest nummer luistert. Of meegaat op het ritme van een vrolijk deuntje. Luisteren naar muziek maakt dopamine vrij in het ‘beloningscentrum’ van de hersenen. Het is dezelfde chemische stof die vrijkomt wanneer je een nieuwe volger op social media krijgt of je favoriete eten op eet. Het helpt om focus te verbeteren en maakt je gelukkiger.

Luisteren naar muziek heeft ook een aantal gezondheidsvoordelen. Het vermindert stress, vermindert pijn en verbetert het immuunsysteem. Muziektherapie is ook positief gebleken voor dementiepatiënten, omdat het hen helpt om emoties te herinneren.

Muziek en productiviteit

De vraag is of muziekgenres de productiviteit op een andere manier beïnvloedt?

Rustige achtergrondgeluiden helpen je om concentratie te verbeteren en stimuleert bovendien creativiteit. Denk hierbij eens aan natuur- of vogelgeluiden. Popmuziek helpt om sneller te werken en helpt je verbazingwekkend genoeg om minder fouten te maken. Klassieke muziek is een bewezen middel voor nauwkeurig werken, terwijl dance de snelheid van het proeflezen met maar liefst 20% verbeterd.

Muziek helpt je dus om in de juiste ‘mood’ te komen en zorgt er meteen voor dat andere luidruchtige afleiding op kantoor wordt overstemd. Toch kan het nuttig zijn om soms van zender te veranderen, een nieuwe playlist op te zetten of de muziek op kantoor zelfs helemaal uit te zetten.

Moet je nieuwe dingen leren, dan is het zaak om je brein zoveel mogelijk te laten concentreren op deze materie. Door de muziek uit te zetten worden feiten op deze manier beter onthouden. Muziek met song- of rapteksten zorgt ervoor dat het vermogen om nieuwe informatie te verwerken wordt belemmerd.

Interessant is ook dat wanneer je werkzaamheden veel focus vereisen je het best kunt kiezen voor bekende tracks. Nieuwe nummers kunnen je tenslotte verrassen en afleiden van je werk.

Hoe je de muziek hierbij kunt bedienen lees je in ons vorige item ‘5 manieren om uw geluidsinstallatie te bedienen’.

Dag indeling van muziek

Als Apart Audio werken wij samen met specialisten op dit vlak. Zo heeft onze partner A Music Moment speciale ‘Office-Music’ playlists samengesteld, die via muziekdienst op kantoor te beluisteren zijn.

De dag kan op deze wijze op een bepaalde manier worden ingedeeld. Je komt binnen met fijne ‘morning-tunes’, terwijl er in de middag nummers spelen met wat meer ritme.

Er kan ook voor worden gekozen om flex zones te creëren op kantoor. Bepaalde ruimtes waar klassieke muziek of popmuziek wordt afgespeeld, die passen bij jouw ‘mood’ van dat moment.

Check ook onze pagina waarop we meer vertellen over de inzet van geluidsinstallaties op kantoor.

Infograpic: de productieve effecten van muziek op kantoor

Infographic over de productieve effecten van muziek op kantoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis advies aanvragen

Of bel ons direct op 085-2500917.